Trønderfotball 2017

– Det norske opplegget skiller seg milevis fra det engelske

  • Magnus Troøyen

Newcastles akademitrener David Colvin trekker frem konkurransefaktoren som den største forskjellen i spillerutvikling mellom Norge og England.

– Den største forskjellen mellom Norge og England opplever jeg uten tvil er konkurransefaktoren. I England har vi et utbredt akademisystem, hvor de beste spillerne blir plukket ut til å spille. Her i Norge har dere ikke akademier før spillerne blir 15-16 år, men i England plukker vi ut de beste allerede fra 9-årsalderen. Dermed får de beste spille med de beste hele tiden, og blir tøffere. Norge har et annet fokus, hvor alle skal inkluderes. Systemet i England er langt tøffere, sier Colvin til Trønderfotball.

Engelskmannen var flydd inn til Norge sent i sommerferien for å bidra som trener for Coerver i sommerferien, og deltok på en fotballskole på Strindheims hjemmebane Ruta Arena. Han er imponert over nivået til de unge trønderske fotballspillerne, og sier han trives veldig godt i Norge. Colvin er til daglig trener for Newcastles U11-lag.

– Jeg trives veldig godt her i Norge. Dette er det sjette året jeg er her i Trondheim for å arrangere fotballskole, og det er alltid morsomt. Jeg er imponert over arbeidsmoralen og nivået til deltagerne.

Han snakker ivrig om forskjellene i talentutvikling mellom Norge og England, og har fått med seg debatten rundt foreldre som trenere. Han tror ikke det er noe problem at vi i Norge i stor grad baserer oss på foreldre som trenere, men mener det er viktig at de får oppfølging og mulighet til å utvikle seg som trenere.

– Jeg synes trenerne i Norge er gode, og de hjelper barna på en god måte. Mange trenere her er foreldre, men det forekommer også i England. Det er selvfølgelig veldig positivt at foreldre trår til og hjelper til, men det er viktig at de har noen kvalifikasjoner slik at de kan hjelpe spillerne med å bli enda bedre og gir riktig informasjon.

Les også: Det tekniske nivået er bedre enn i England

Derfor mener han et mentorsystem burde vært innført.

– Derfor er det viktig at trenerne har mentorer, folk med kunnskap som kan hjelpe de med å forstå spillet bedre. Det er mitt beste tips for å kunne nå det neste nivået. Man må bruke folk som er gode trenere og som har mye kunnskap, og spre deres informasjon ned på breddenivå. Dersom man har noen å følge, noen å lære av blir man en mye bedre trener selv. Det er selvfølgelig viktig at man ikke bare kopierer deres metoder, men bruker lærdommen til å utvikle sin egen trenerstil. Det tror jeg alle tjener på, avslutter Colvin til Trønderfotball.

 

 

 

Trønderfotball utgis av Football Media Event AS